Настоянка вишнева

Настойка вишнева (варіант 1)

1 кг вишні,

700 г цукру,

500 мл 40% ної горілки,

250 мл води

Вишні без плодоніжок покласти в сулію, засипати цукром, покрити марлею і поставити на сонці на 30 – 40 днів. 250 мл вишневого сиропу змішати з водою та горілкою, настояти 5 – 6 днів.

Приймати настойку вишневу по 20 крапель 3 рази на день.

Застосовується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, кровотечах.

Вишня містить цукру (до 13%), інозит, органічні кислоти (до 2,1%) – головним чином, яблучну та лимонну, дубильні речовини.

Настойка вишнева (аріант 2)

1,5 кг вишні,

2 л 60% спирту,

800 г цукру,

1,2 л води

Ягоди залити спиртом, наполягати 1,5 місяці. Потім настій злити, а вишні залити водою, додати цукор та довести до кипіння. Остудити, процідити. Потім вишневий відвар змішати із настоєм.

Зміцнює кровоносні капіляри, підвищує стійкість організму до дії проникаючої радіації.

Іноді її вживають і при гіпертонічній хворобі для зниження кров’яного тиску.

Настойку вишневу застосовують при шлунково-кишкових розладах, набряках, менструальних кровотечах.

У народній медицині вишнева настойка використовується для підвищення апетиту; вона покращує травлення і має невелику послаблюючу дію.

Зовнішньо настойку застосовують у вигляді тампонів при носових кровотечах.

Передозування препарату може спричинити отруєння з ознаками, характерними для дії синильної кислоти. Це пов’язано зі значним вмістом у насінні вишні глікозиду амігдаліну.

Вживання настойки з вишні не рекомендується хворим, які страждають на хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.