Настойка гірчиці сарептської

10 г насіння гірчиці,

200 мл 40% спирту або горілки

Насіння гірчиці покласти у пляшку, залити спиртом або горілкою та наполягати протягом 10 днів.

Настоянка гірчиці застосовується для розтирань при ревматизмі, радикулітах, артритах, поліартритах, міозитах та люмбаго.

Цю рослину здавна культивують як олійну культуру. Обробляють гірчицю сарептську для насіння, в якому міститься до 40% масла.

Діючою речовиною в насінні гірчиці сарептської є глікозид синігран. При розчиненні синігран розщеплюється на цукор, кислу сіркокалієву сіль та гірчичну олію.

Саме воно обумовлює специфічний запах і пекучий смак гірчиці, воно викликає подразнення шкіри і приплив до цього місця крові. Ця властивість і використовується у медичних цілях.