Кущ або дерево сімейства лохових (Elaeagnaceae), висотою 1,5-6 м, з бурозеленою або чорною корою та численними гілками з колючками 2-7 мм довжини.

Листя просте, чергове, лінійне, 2-8 см довжини, зверху сірувато-зелене, знизу злегка жовтувате або буро-сріблясто-біле.

Квітки дводомні непоказні, плоди – соковиті оранжеві кістянки, що густо обліплюють кінці гілок, за що називають цю рослину обліпихою.

Цвіте у квітні — травні одночасно з розпусканням листя, плоди дозрівають у вересні — жовтні.

Плоди обліпихи у сирому вигляді містять холін – 50-110 мг%. При зберіганні ягід вміст холіну швидко зменшується: через місяць зберігання ягід після збирання холін міститься у кількості 10-18 мг%.

Для медичних цілей використовують плоди. Вони містять до 8% жирної олії, до складу якої входять гліцериди олеїнової кислоти – 10,5%, стеаринової кислоти – 10,4%, лінолевої та пальмітинової кислот – 6,1%.

У рослині міститься значна кількість вітамінів: аскорбінової кислоти до 450 мг%, вітаміну В1 0,28 мг%, вітаміну В2 0,38 мг%, фолієвої кислоти 0,79 мг%, вітаміну Е до 14,3 мг%, а також каротиноїди – каротин (0,3 мг%), криптоксантин, зеаксантин та фізальєн.

Крім того, містяться різні цукри в кількості 3,56%. Виявлено органічні кислоти: яблучна та виннокам’яна, а також дубильні речовини.

У насінні плодів встановлено наявність жирної олії до 12,5%; каротин, вітаміни В1, В2, Е (14,3 мг%). Листя рослини містить аскорбінову кислоту (370 мг%).

У гілках виявлено високий вміст дубильних речовин – до 10%. У корі рослини міститься також серотонін (гіпофеїн).

Загальний цукор становить 2,45-6,6%, зокрема інвертний цукор 2,1-4,6%; загальна кислотність 12-25%.

Вітамінний склад свіжих ягід обліпихи: каротину до 10,9 мг%, вітаміну B1 0,016-0,039%, фолієвої кислоти – 0,79 мг%, аскорбінової кислоти – 0,27%, вітаміну В2 0,03-0,056 мг%, вітаміну Е до 8 мг%.

Фізико-хімічні показники олії з насіння та м’якоті обліпихи; загальний вміст жирних кислот у м’якоті ягід – 95,3%, вміст вітаміну Е – 160 мг%, сума каротиноїдів – 250 мг%; вміст кислот: насичених – 32,8%, ненасичених: олеїнової – 50,6%, ліноленової – 15,6%.

Вміст хімічних речовин у насінні обліпихи, що становить 16% до загальної кількості ягід: каротину 35 мг%, вітаміну Е 105 мг%, олеїнової кислоти 16,35 мг%, лінолевої 47,6 мг%, ліноленової 18,3 мг%, дубильні речовини – 2,3%.

Для промислових цілей використовують плоди рослини. Плоди заготовляють восени чи взимку. Зберігають замороженими. Зовнішній вигляд сировини – соковиті плоди кулястої форми, діаметром 8-9 мм, золотисто-жовтого, оранжевого або червоного кольору.

Фармакологічні властивості
Масло обліпихи сприяє епітелізації і загоєнню ран, посилює ріст грануляцій і має болезаспокійливі властивості.

Застосування у медицині
Масло обліпихи застосовують як профілактичний засіб при променевих ушкодженнях шкіри, опіках, пролежнях і т.п.

Очищену від некротичних нальотів ранову або виразкову поверхню промивають розчином пеніциліну або іншими антибіотиками. За допомогою піпетки на пошкоджене місце рясно наносять масло обліпихи і накладають пов’язку.

Вказану процедуру та зміну пов’язки проводять через день. Лікування проводять до появи грануляцій, що заповнюють ранову поверхню.

Змащування маслом обліпихи уражень порожнини рота, тріщин, ерозій, висипань у ділянці геніталій та анального отвору давало хворим швидке полегшення та вело до епітелізації поверхневих дефектів шкіри. Воно виявилося ефективним при завзятих захворюваннях, таких, як флегмонозне акне.

Внутрішньом’язові ін’єкції по 1-3 мл та мазеві пов’язки з 5% мазі на місця ураження приносили хворим полегшення: покращувався загальний стан, уплощались вузли, припинялося висипання нових утворень.

При ряді захворювань олію обліпихи застосовували внутрішньо у краплях на шматочку хліба чи молоці перед їжею. Під наглядом перебували хворі (221 людина) з різними гострими та хронічними шкірними захворюваннями.

Масло обліпихи застосовують також при кольпітах, ендоцервіцитах і ерозіях шийки матки. Слизову оболонку піхви і шийки матки щодня змащують маслом обліпихи (після попереднього очищення від нальотів). При ерозіях шийки матки, крім змащування каналу, застосовують рясно просочені (5-10 г) маслом обліпихи вагінальні тампони. Процедуру повторюють щодня, тампони витягають через 16-24 год.

При кольпітах роблять 10-15 процедур, при ендоцервіцитах та ерозіях шийки матки – по 8-12 процедур. За недостатньої ефективності лікування повторний курс проводять через 4-6 тижнів.

Масло обліпихи допомагає також при змащуванні уражень слизової оболонки порожнини рота, тріщин, ерозій, висипань та інших дефектів шкіри.

При променевій терапії раку стравоходу масло обліпихи призначають внутрішньо по половині столової ложки 2-3 рази на день протягом усього курсу лікування і потім ще 2-3 тижнів після його закінчення.