Настоянка вишнева

У народній медицині вишнева настойка використовується для підвищення апетиту; вона покращує травлення і має невелику послаблюючу дію.
Настойка вишнева (варіант 1)
1 кг вишні,
700 г цукру,
500 мл 40% ної горілки,
250 мл води
Вишні без плодоніжок покласти в сулію, засипати цукром, покрити марлею і поставити на сонці на 30 – 40 днів. 250 мл вишневого сиропу змішати з водою та горілкою, настояти 5 – 6 днів.
Приймати настойку вишневу по 20 крапель 3 рази на день.
Застосовується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, кровотечах.
Вишня містить цукру (до 13%), інозит, органічні кислоти (до 2,1%) – головним чином, яблучну та лимонну, дубильні речовини.
Настойка вишнева (аріант 2)
1,5 кг вишні,
2 л 60% спирту,
800 г цукру,
1,2 л води
Ягоди залити спиртом, наполягати 1,5 місяці. Потім настій злити, а вишні залити водою, додати цукор та довести до кипіння. Остудити, процідити. Потім вишневий відвар змішати із настоєм.
Зміцнює кровоносні капіляри, підвищує стійкість організму до дії проникаючої радіації.
Іноді її вживають і при гіпертонічній хворобі для зниження кров’яного тиску.
Настойку вишневу застосовують при шлунково-кишкових розладах, набряках, менструальних кровотечах.
Зовнішньо настойку застосовують у вигляді тампонів при носових кровотечах.
Передозування препарату може спричинити отруєння з ознаками, характерними для дії синильної кислоти. Це пов’язано зі значним вмістом у насінні вишні глікозиду амігдаліну.
Вживання настойки з вишні не рекомендується хворим, які страждають на хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

